Espanja

Filed under: Espanja — admin @

Espanja on Lounais-Euroopassa sijaitseva valtio, jolle kuuluu lisäksi useita saaria kuten Kanariansaaret Atlantilla sekä Baleaarit Välimerellä. Asukkaita Espanjassa on reilusti yli 47 miljoonaa, joista reilut 3 miljoonaa asuu maan pääkaupungissa Madridissa. Virallisena kielenä Espanjassa puhutaan espanjaa ja valuuttana käytössä on euro. Pinta-alaltaan Espanja on yli 500 000 km2 ja valtiomuotona käytössä on parlamentaarinen monarkia.

Espanja sijaitsee Pyreneiden niemimaalla ja rajoittuu etelässä Välimereen. Kasvillisuus ja ilmasto vaihtelevat eri puolilla maata melko paljon korkeuseroista johtuen. Kesä-aikaan lähes koko Espanjassa on kuumaa ja kuivaa, mutta talven tullen lämpötilaerot rannikon ja sisämaan sekä vuoristoisempien alueiden välillä kasvavat kohtalaisen suuriksi. Pohjois-Espanjassa lisäksi sataa melko usein, kun taas sisämaan aavikoilla sade on melko harvinaista.

Espanjassa on tällä hetkellä kuusi kaupunkia, joiden asukasluku ylittää 500 000 asukkaan rajan. Suurin kaupungeista on luonnollisesti pääkaupunki Madrid, jossa asukkaita on noin 3,3 miljoonaa. Madrid tunnetaan niin ostoskaduistaan, museoistaan kuin yöelämästäänkin. Seuraavaksi suurimmassa kaupungissa, loistavasti kaupunki- ja rantalomailun yhdistävässä Barcelonassa asuu reilut 1,6 miljoonaa asukasta ja kolmatta sijaa pitää Valencia noin 830 000 asukkaalla. Kärkikolmikon lisäksi yli 500 000 asukasta asuu Sevillassa, Zaragozassa sekä Malagassa.

Yksi Espanjan tärkeimmistä elinkeinoista on matkailu. Maa on maailman neljänneksi suosituin matkakohde lähes 60 miljoonalla vuosittaisella kävijällä. Suomalaisten keskuudessa Espanja on jo vuosia ollut ylivoimaiseksi suosituin matkailukohde; vuonna 2013 Espanjassa vieraili lähes 300 000 suomalaista. Matkailijoita houkuttelee niin mainio ilmasto, kulttuuri, historia, luonto kuin ruokakulttuurikin. Maasta löytyy sekä suurkaupungin vilinää että rantaelämää.

Espanjalainen ruoka on maukasta ja eripuolilta maata matkailija voi löytää erilaisia makuelämyksiä. Kuitenkin esimerkiksi merenantimia sekä tapaksia eli erilaisia pieniä alkupaloja syödään kaikkialla Espanjassa. Ruokaklassikkoja ovat muun muassa äyriäispaella, chorizomakkara ja tortilla de patatas eli perunaomeletti. Espanja on tunnettu myös laadukkaista viineistään ja maa kuuluukin maailman suurimpiin viinintuottajamaihin. Matkailija voi vierailla myös erilaisilla viinitiloilla.

Meri tarjoaa ruuan lisäksi myös paljon tekemistä matkailijoille. Espanjassa voi harrastaa monenlaista vesiurheilua kuten veneilyä, vesihiihtoa ja surffausta. Surffaukseen on saatavilla myös opetusta. Maassa on myös useampia sukelluskeskuksia, joissa voi sukelluksen lisäksi tutustua värikkääseen vedenalaiseen maailmaan snorklaten. Vesiurheilun lisäksi urheilun ystävällä on hyvät mahdollisuudet harrastaa Espanjassa muun muassa vuorikiipeilyä, vaellusta, ratsastusta, golfia ja tennistä.

Espanja on varsinainen kulttuurien kohtauspaikka, ja kulttuuriperustasta löytyykin piirteitä niin Kreikasta kuin Roomastakin. Maan arkkitehtuuri tarjoaa matkailijalle paljon ihasteltavaa. Taidemaalareista tunnetuimpia lienee 1600-luvun taitteessa elänyt Diego Velázquez sekä tietysti 1900-luvun kuuluisuus Salvador Dali. Musiikin saralla perinteisintä espanjalaisuutta tarjoaa flamencotanssi ja -musiikki. Espanjalaisista kirjailijoista tunnetuimpiin kuuluu ehdottomasti 1500–1600-luvulla elänyt Miguel de Cervantes, jonka El Quijote-teosta pidetään nykyaikaisen romaanikirjallisuuden perustajana. Urheilussa maan ehdoton ykköslaji on jalkapallo; Espanjan maajoukkue voitti muun muassa maailmanmestaruuden vuonna 2010.